KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2019. március 22., péntek

A víz


Van annak már hatvan éve is, amikor büntetlenül ihattunk a Lajta vizéből. Gyerekként nyaranta a partja közelében lévő kukoricaföldünkön töltöttük az iskolai szünet egy jó részét, kapálással.  Zsíros kenyeret mindig vittünk, de vizet soha. Ott volt a Lajta, mely gyors folyásával kitűnő úszóleckét adott, és oltotta a szomjunkat. Nem emlékszem, hogy bármelyikünket utolért volna a hasmars, vagy egyéb betegség a vize miatt.  Már nagyobb lány lehettem, amikor a szomjúság rákényszerített a Duna vizére, igaz nem közvetlen belőle, hanem a parti kavicsba fúrt lyukon átfolyó vizéből ittunk többedmagammal. Ez sem betegített meg senkit. Ma, ha a Szigetközbe megyünk, mindig viszek vizet. Nem mernék egyik folyó vizéből sem inni.
A víz, mely a csapból folyik, olyan mintha kifogyhatatlan lenne, úgy vagyunk vele, mint a levegővel, korlátlannak hisszük. Bő vízzel takarítunk, főzünk, és nem aggaszt bennünket, hogy egyszer elfogyhat, nem vagyunk képesek ezt elhinni. Pedig ahol felüti a fejét a vízhiány, ott azt tragikusan élik meg az emberek.
Minden évben más jelmondat jegyében zajlanak a megemlékezések. Például „Küzdelem a vízhiánnyal”, vagy a „Víz, egészség, élet”. Az idei: „Vizet mindenkinek”. De az nem mindegy milyen vizet, mert a világ lakosságának jelentős része szennyezett vizet iszik, nincs más.
Ezt is embere válogatja, mert az indiaiak a Gangeszt szent és tiszta víznek tartják, pedig a világ legszennyezettebb folyója. Belefolyik abba minden szenny, félig égett holttestek úsznak lefelé a folyón, és az emberek belemossák szennyüket, testüket, és szent áhítattal meg is isszák. Nem tudjuk ki lett beteg, ki nem, de olyan sokan biztos nem, hogy betiltsák a Gangesz vizének ivását. A hinduk szemében a Gangesz testesíti meg a Gangát, a megtisztulás istennőjét. Ha a zarándokok isznak a vizéből, megszabadulnak a földi bűneiktől, de még az örökös újraszületés terhétől is. A hinduk lehet, hogy életben maradnak a szennyezett víz ellenére, de sok millió kisgyermek hal meg a világban csak azért, mert nincs iható víz a számukra.
2020 jelmondatának így kellene hangzania „Tiszta vizet mindenkinek” ! A baj csak az, hogy az akarat kevés lesz ehhez, tenni kéne érte, nem is keveset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum