KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2018. december 9., vasárnap

A nyomorúság rabjai


- A mienk is! - kiáltották a fiúk egyszerre.

- De jó illatok Dara! Régen éreztem ilyen finomat – mondta Gaspar és egy nagyot nyelt.

- A párolt füge illatát érzed és a zöldbabét, amit egy kis fokhagymával ízesítettem és a sült kecske oldalast, amin ugyan kevés a hús, de annál finomabb – felelt Dara.

Mindenki megtöltötte a friss lepényét a finomságokkal, csendben falatoztak, ilyenkor úgy érezték, hogy szép az élet. Dara boldogan nézte őket, az egész napi fáradozásáért a családja elégedett mosolya volt a fizetség. Milyen kár, gondolta, hogy a boldog idők hamar elszaladnak, jobbat várunk, de mindig rosszabb jön. Rettegve gondolt a holnapra, nem csak attól félt, hogy elveszti a gyerekeit, a betegségekre is remegve gondolt, csak ne jöjjön semmiféle kór, mert ha őket elviszi, mint a szüleiket, mitévők lesznek a ezek a gyerekek.

A fiúk Gasparral lőgyakorlatra mentek, már sötétedett mikor nyugovóra tértek. Reggel Gaspar a fiúkkal ment legeltetni, ott folytatták a célba lövést. Gaspar aznap megtanította őket a tűzgyújtó nélküli tűgyújtásra is, mondván az ördög nem alszik, akár el is lophatják a hátizsákotokat. Akkor is boldogulni kell, ha nincs semmitek, az éjszakák hidegek, tűz mindig kell - mondta. A fiúk tanítása jól haladt.  Gaspar elégedett volt, de még messze nem találta elég felkészültnek őket. Esőcsepp mindig ott lábatlankodott Gáspar körül, és esdeklőn kérte, hogy tanítsa őt is, de olyankor Gaspár csak egy nagyot nevetett, és megsimogatta a kislány fejét. Ilyenkor Esőcsepp elvörösödött, könnyek szöktek a szemébe, és mérgesen csak annyit mondott – Majd meglátod, hogy mennyit tudok már! Ami igaz az igaz, gondolta Dara, a lányom nagyon okos, és gyorsan tanul meg mindent, elég neki egyszer megmutatni. Jobban ír, számol, és olvas, mint a bátyai, és olyan kérdései vannak, amire még a felnőttek sem tudnak válaszolni. Dara úgy hitte, hogy Estella tanította meg a lánykát ennyi mindenre.

Dara egy reggel nem volt képes felállni, magas láz gyötörte, egész testét izzadtság borította el, majd a hideg lelte. Keyvan vele maradt, borogatta, és a féltve őrzött szárított fűzfa kérgéből főzött teát, hogy a lázát csillapítsa. Egy hét múlva Dara láza lement, újra egészségesnek érezte magát, de fáradékony maradt továbbra is. Esőcsepp úgy őrizte anyját, mintha attól félne, hogy elveszik. Betegsége alatt szinte soha nem mozdult az ágya mellől, most, hogy Dara már tesz-vesz, mindig a szoknyája mögött van, mindenben segít, ha tud, első szavára rohan és teljesíti a kérését. Anyja tudta, hogy a lányka fél, nagyon fél, hogy elveszti őt is. A sajt készítés közben, jutott idő a beszélgetésre, Dara alig győzött válaszolni a töméntelen kérdésre. Bizony sok kérdésével megvárták Keyvant, vagy Gaspart, mert Dara nem tudott válaszolni.

Néha álmélkodva hallgatta a kislányt, mert a kérdést sem értette, de azt sem, hogy ez az alig nyolc éves gyerek, honnan tud ennyi mindent. Estella sok mindenre megtanította, apja pedig számolni, én írni és olvasni, de a fiuk soha nem tettek fel ennyi megválaszolhatatlan kérdést.

Egy délelőtt azzal jött, hogy honnan jöttünk mi ide, kik éltek előttük itt, akik a rokonaink lehettek valamikor.

Dara csak annyit tudott, hogy az őseik is nomád pásztorok voltak, és a Zagrosz hegyeiben éltek mindig. Este Keyban már többet tudott válaszolni, a vacsoránál mindenki őt hallgatta, amikor az régiekről mesélt.

- A mi őseink a bakhtiari nomád muszlimok voltak, annak is síita ágához tartoztak. Állattartásból éltek, az asszonyaik híres szőnyegkészítők voltak, anyád is tanított szőnyeget csomózni, mostanában kevés birkánk van, nincs gyapjú a fonalhoz. Valójában nem voltak vallásos muszlimok, nem igazán tartották be a Korán előírásait. Mi már egyáltalán nem, nincs is értelme, mi a hegyek szentségét tiszteljük, nem a Koránt. Igaz van nálunk is szent könyv, anyátok abból tanít olvasni benneteket.

- Amikor Estellát temettük, akkor imádkoztál, ugye apa?

- Igen, a temetéseknél és a születésnél még a vallási szertartások szerint járunk el, imádkozunk.

- Én akkor is imádkozom, ha bajban vagyunk, vagy aggódunk miattatok – szólt Dara.

- Igaz, az asszonyok régen is vallásosabbak voltak, de a napi imákat, a böjtöket, már ők sem tartották számukra kötelező előírásnak.

- Lehet, hogy van Isten, valaki csak teremtette ezt a világot. Lehet, hogyha imádkoznánk hozzá, segítene rajtunk – szólt halkan, a többnyire csendes Marad.

- Errefelé, a nem nomádok, mind vallásosak voltak, naponta többször imádkoztak, a Korán volt a legfőbb könyvük, mégis pusztulásra ítéltettek, velünk együtt. Ha van Isten, akkor nagyon megharagudott ránk, élhetetlenné teszi számunkra a földi életet. Ha nincs Isten, akkor saját magunk számára tettük értéktelen sivataggá a földünket, de az is lehet, hogy minden ember bűnös ebben, a holtak és az élők is, de az is megtörténhet, hogy a föld természete ilyen, már nem akarja, hogy ennyien éljünk belőle. Nem tudom, de a nálunk okosabbak se tudják - fejezte be egyre halkabban a monológját Keyvan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum