KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2018. november 18., vasárnap

A nyomorúság rabjai


 - Közel ennyi évesen indultam neki a nagyvilágnak, mint most ti vagytok. Apám legkisebb öccsével, Alival terveztük el az utat, ő sokfelé járt már, és komoly tapasztalattal bírt. Hallgattam a szavára, tíz évvel idősebb volt nálam. Jól ismerte a hegyeket, barlangokat, vízlelő helyeket. Tudta merre kell menni, anélkül, hogy baj érne bennünket. Mi lovakkal indultunk el, de megbántuk, a lovaink elpusztultak a szomjúságtól, és az éhségtől. Ez nagyon megnehezítette az utunkat, majdnem belepusztultunk mi is. Csak tevével érdemes útra kelni, vagy szamárral, jobb teherhordók, nagy előnyük, hogy bírják a hőséget, az éhséget, és ritkábban isznak. Volt fegyverünk, anélkül nem indulhattunk útra, lehet, hogy sohasem kell használni, de biztonságérzetet ad.

Egészen a Földközi tenger partjáig kell eljutnotok, onnan hajóval kelhettek át Európába, a táborokig. Ott kaptok egy hűthető, fűthető sátrat, naponta egyszer, egész napra való étellel és vízzel látnak el mindenkit. Az energiát a sátratok tetején lévő napelemekből nyeritek. Időnként kijönnek embert toborozni, munkára, a legelső alkalommal regisztrálnak benneteket, a csuklódba ütött chippel azonosítanak majd ezután. Teljes orvosi vizsgálatot végeznek el mindenkin, a következőkben minden alkalommal átesel egy kisebb orvosi ellenőrzésen. Így szűrik ki a betegeket. Csak a teljesen egészséges emberek juthatnak be Európába. Időseknek esélyük sincs erre. A táborban vigyázni kell, sokféle járvány tombol, ha egyszer betegen mész a toborzásra, többet már nem fogadnak, akár haza is jöhetsz. Ha beteg vagy ne menj el a toborzásra. Pénzkeresésre nincs lehetőség, időnként használt ruha osztás van, erre mindig menjetek el, ha nem akartok rongyokban járni. Ha kisebb betegségetek lesz, kaptok rá orvosságot, de komoly gyógyításra ne számítsatok, a táborban alig van orvos. Sokan halnak meg segítség híján, nagy a temető, a halottnak csak a hamuját adják oda, azt kezd vele a hozzátartozó, amit akar. Akinek nincs senkije, azét állítólag kidobják csak a szemétbe.

Az időtöket tanulással töltsétek, van angol nyelvtanfolyam, de van, aki itt tanul meg írni és olvasni is. A maradék időtöket testedzésre használjátok, mert, ha ezt nem teszitek, elpuhultok, megbetegedtek. Magatok körül tisztaságot kell tartanotok, mert különben kizárnak a táborból, az után már esélyetek sincs a bejutásra. A kábítószert kerüljétek, mert az orvosi vizsgálat drogteszttel kezdődik. Mivel a táborok lakói férfiak, csak elvétve akad nő, ők többnyire férfinak álcázzák magukat, az orvosi vizsgálaton azonnal kiderül, és a nőket, ha egészségesek, rögvest beengedik az Unióba. A női munkaerő keresett.

Gaspar megitta a teáját. - Holnap is nap lesz, majd folytatom – mondta a fiúknak. Most inkább ti beszéljetek az itteni életről.

- Hát arról nem lehet sokat beszélni, ugyanúgy élünk, mint a régi időkben, ahogy az őseink éltek, itt nem változott semmi, csak az időjárás – felelt Keyvan.

- A vízlelő helyeket tudom, az még ráér, ahhoz rajz, azaz térkép kell, amit magatokkal kell vinni, és gondosan őrizni – mondta Gaspar, és ezzel felállt, jelezvén, hogy mára befejezte a mesét.
folyt. köv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum