KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2018. augusztus 31., péntek

A nyomorúság rabjai


1. fejezet
Esőcsepp unalmában anyja és Estella vitáját hallgatta egész úton, nem sokat fogott fel belőle, de annyit megértett, hogy azért mennek a kikötő felé, hogy bátyai számára egy hajót találjanak, ami elviszi őket egy jobb világba. Oda, ahol van elég víz, ennivaló, kőházakban laknak az emberek, iskolába járnak a gyerekek, és nincs ez a forróság, itt az örökösen fújó szél soha nem hoz esőt.

Estella szomorúan nézte a lánykát, tudta, hogy itt ő sem maradhat, nincs jövője. Imádta az unokahúgát, úgy gondoskodott róla, tanítgatta, mintha a sajátja lenne. Az élet számukra folytonos vándorlás, többnyire a hegyek között, legelő és iható víz keresése csupán. Nagyon kevesen élnek errefelé, vagy elmenekültek, vagy elpusztította őket ez a kegyetlen föld. Az úr 2511. esztendejében a hajdani városok teljesen elnéptelenedtek, végtelen nyugalom csendje honol az omladozó romok között. Megdobbant a szívük, ha embert láttak, de nyomban ott termett a félelem is, lehet, hogy gonosz, rossz szándékú. Hallottak már emberevésről is, az éhség nagyúr, minden érzésnek elébe helyezi magát, errefelé mindennapos vendége az itt tengődő kevés embernek. Unokaöccsei oda mennek, ahol a gyerekeknek játékaik vannak, és cipőjük – gondolta szomorúan, mikor hirtelen megálltak.

Estella megfogta a lányka kezét, aki már nem látta elől járó tevéket, sem a bátyait, és pityeregni kezdett. Lassan haladtak lefelé a köves, egyenetlen talajon, a két oldalt folyton magasodó falak között. A szurdok hirtelen jobbra kanyarodott, egyre keskenyebbé és meredekebbé vált, a kecskék szépen igazodtak, egymást követve ugrándoztak le Siettek, mintha haza tartanának, ahol víz, étel és pihenés vár rájuk. Biztosan megérezték a víz szagát – gondolta Estella. Esőcsepp riadtan, félelemmel nézett az égbolt felé, nem volt ismerős számára ez a hely, pedig anyja szerint már járt itt, kicsi lehetett, nem emlékezhet semmire. Már azt gondolta soha nem lesz vége ennek a félelmetesen szűk útnak, mikor hirtelen erős fény vakította el, feltárult előttük egy csodálatos hely, tágas tér, meredek, megmászhatatlan fallal körülvéve, lent buja zöld növényzettel, fákkal benőtt kis dombokkal, és a végében egy kis vízfolyás csillant meg, az ide lehatoló nap fényében. Esőcsepp ámulva bámulta a hegyből kibukó vízesést, mely a kis patakot táplálva folydogált tovább, hogy hirtelen eltűnjön egy víznyelőben. Az állatok már rohantak, ők utánuk. Apja és bátyjai térdre rogytak, hangosan adtak hálát Allahnak, a vízért, és azért is, hogy mindez itt szabadon van, nem őrzik puskás banditák, akik jogtalanul vennének vámot tőlük, Néha előfordult, hogy nem tudtak ide lejönni, mindent víz borított, de az régen esett csak meg, mostanában száraz lábbal jutnak be mindig. Mindenki, ember és állat egyaránt, a víz fölé hajolva, hangosan kortyolt. Itt lent nem égette őket a nap heve, kellemesen hűs volt a levegő, enyhe szél lengedezett. Béke honolt és nagy csend. A kecskék és a birkák szétszéledtek, vidáman legelésztek. Keyvan leölt egy bárányt, a tűz lobogott, mindenki boldogan várta az ételt.

Az alkonyati félhomályban, miután végeztek a lepénysütéssel, Estella, Keyvan húga, és felesége Dara, Esőcsepp édesanyja, megfogták a lányka kezét, a kis patak folyását követve, olyan messze sétáltak, egészen a vízesésig, hogy a fiúk már nem láthatták őket. Dara lehúzta a durva kis ingecskét Esőcseppről, miután a két nő is levetkőzött. lassan, óvatosan elmerültek a hűvös vízben, Esőcsepp a boldogságtól, és a hideg víz érintésétől sikongatva ugrált, majd mind a hárman mosni kezdték magukról a hetek óta bőrükbe száradt sivatagi homokot. Kéjes érzéssel merték magukra a vizet, majd egy jó fertály óra múlva Dara felállt, - Na, menjünk enni! – mondta és magára húzta durva gúnyáját.

- Ráérünk, holnap kimossuk a ruháinkat is – mondta csendesen. Visszasétáltak a tűz fényéhez, leültek és némán ettek a többiekkel együtt. Az éjszaka hűvös volt, korán ébredtek.
folytatás köv.            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum