Régi történetek a gyermekkoromból
A kenyérsütés

Jól elkanyarodtam a csütörtöktől, amelyen a Mamának
már hajnal háromkor talpon kellett lennie, a kakas is csak később kukorékolt,
amit mindig hallottunk, mert az ablakunk a góréra nézett. Felébredtem rá, és
azzal a jóleső érzéssel nyújtóztam el a paplan alatt, hogy még alhatok tovább.
A sütéshez a Mama már az előző nap este mindent
odakészített. A dagasztóteknő, a szakajtók, a sütő lapát, a kovász és a
liszt mind a nagykamrában voltak. A lisztet beleszitálta a
dagasztóteknőbe és letakarta. A kovászt bevizezte és a nagy asztalra tette.
Mindent kikészített, mert hajnalban már dagasztotta a kenyeret. A fejét aznap
fehér kendővel kötötte be és szép fehér kötény tett maga elé. A kenyérdagasztás
nagy erőt kívánt és kitartást, mert addig tartott, míg a tészta szép selymes
lett és elvált a kéztől és a teknőtől. Minden kenyérdagasztás végén egy tálba
tett egy darab tésztát belisztezve letakarta konyharuhával és bevitte a
kiskamrába, ez volt a kovász, a következő heti sütés élesztője. Mire mi
kinyitottuk a szemünket, a kenyerek a szakajtókba kiszakítva, fehér szakajtóruhával
letakarva keltek, bizony elég sokáig. Az is lehet, hogy mi voltunk
türelmetlenek. Behoztunk egy hatalmas kukoricaszár kévét és becsúsztattuk
a kemencébe. A mama begyújtotta és alaposan fölfűtötte. Kisöpörte a pernyét, és
ha jól szikrázott, megfelelő volt a hő a sütéshez. A hatalmasra dagadt
kenyereket sorban ráfordította a sütőlapátra, megvizezte a tetejüket és
bevetette a kemence közepébe.
Bizony sokat vártunk, volt tizenegy óra is mire a
hatalmas kerek kenyerek megsültek, szám szerint négy. Akkorák voltak, hogy egy
majdnem két napig is kitartott. Addigra a Mama kihúzkodta a maradék
kenyértésztából a lángosokat és gyorsan megsütötte, no mi erre vártunk, nagyon
türelmetlenül.
Az ebéd ilyenkor ez volt, meg egy kis krumplileves. A
lángos forrón, megsózva, fokhagymázva és friss tejföllel meglocsolva
mennyei étel volt. Az még finomabbá tette, hogy nekünk ekkorra már kopogott a
szemünk az éhségtől, amit egy kis gyümölccsel csillapítottunk, még a finnyás
öcsém is alig várta. A sózott szalonnára bizony rá sem bírt nézni nemhogy egyen
is belőle, igaz mi sem szerettük, mert zsírosnak tartottuk, és nem is volt
felfüstölve. Volt ugyan füstölt szalonna is, de az kevés, errefelé a sózott
volt elterjedve. No de a lángost azt falta pukkadásig velünk együtt.
Ebéd után ilyenkor még mi is aludtunk, még az
örökmozgó öcsénk is, pedig ez rá nem volt jellemző, mindig kiszökött az ablakon
a kertbe, pedig dél alatt olyan borzasztó volt a hőség, hogy csak a hűs
szobában lehetett kibírni. Többnyire a zsombékoshoz ment békázni.
Nagyanyánk mindent elmosott elpakolt és a kihűlt
kenyereket szép kockás kendőbe csavarta és sorba rakta a pad végén.
Mielőtt megszegte keresztet vetett rá, és a gyürkét elosztotta közöttünk,
mert nagyon szerettük a kenyér héját, ami vastag volt és nagyon finom. A kenyér
becses ételnek számított, nem szabadott eldobni, bizony azért kikaptunk. A
kenyérhéját, a nagyszüleim levágták, de az ment a kutyának a szalonna bőrével
együtt. Nem volt pazarlás, az ételből keveset mertek, de azt mind meg kellett
enni, ha nem volt elég kaptunk újra. Ma már nincs becsülete a kenyérnek, mert a
bolt polcai tele vannak, és csak betesszük a kosarunkba. Ott a tanyán dolgozva,
látva megtanultuk, hogy a kenyérnek hosszú az útja, míg az asztalra kerül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése