KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2018. október 8., hétfő

A nyomorúság rabjai


- Apa ébreszd fel! Nem halt meg, csak elájult a homoktól –visította.
Anyja csak nézte a fájdalomtól eszét vesztett kislányt, soha nem látta még ilyennek. Nagyon szerette Estellát, ő volt a játszótársa, a barátja, a tanítója. Összenőttek, hiába volt húsz évvel öregebb, úgy viselkedtek, mint két játszópajtás. Estella is imádta a kislányt, nagyon okosnak tartotta. Folyton azt mondogatta - kár, hogy ide született, ahol még egy nyomorult iskola sincs, csak a nélkülözés, és kilátástalanság.
 Keyvan felemelte a földön síró gyereket, megtörölgette a maszatos kis arcot, ölében tartva simogatta a fejét. Lassan hüppögésbe ment át a sírás, az apja felültette a másik tevére és elindultak a hegyek felé. Délutánra átjutottak a hágón, és otthon érezték magukat, innentől minden kősziklát ismertek, lent a völgyben már akadtak bokrok, az állatok találtak maguknak friss zöldet. Ez is oltotta szomjukat, mert a barlangjukig, az éltető vízig még sokat kellett lábalni, sok sziklát kellett megkerülni. Esőcsepp álomba sirdogálta magát, csak estére ébredt fel, amikor hazaértek. Az otthont egy keskeny völgy végében álló hatalmas barlang jelentette. Itt húzták meg magukat a nyarak pokoli hőségében, a telek hűvös éjszakáiban. A hatalmas barlang termei mélyén patak csordogált, ez volt a kincs, aminek megőrzéséért Keyvan puskát vett a vállára. A barlang külső bejárata, hatalmas fedett területe védelmet nyújtott az állatok számára. Sok munkával elkerítettek egy nagyobb részt benne, így a ragadozók, többnyire elvadult kutyák nem tehettek kárt a nyájban. Beljebb, az állatok mögött, maguknak alakítottak ki kényelmes lakhelyet az évek alatt. A főzést, és minden egyéb munkát a barlang szájánál végeztek el. Az idejük nagy részében a völgyről völgyre jártak legeltetni a nyájjal, de estére mindig hazatértek itatni és lepihenni.
Esőcsepp riadtan rezzent fel anyja érintésére, megnyugodva látta, hogy végre hazaértek.  Keyvan, Estella élettelen testét, letette a barlang széles bejáratának közepére. Nagy sietséggel rakott tüzet, Dara lepényt gyúrt, a fiúk levitték az állatokat a barlang mélyén csörgedező kis patakhoz inni, maguk is megfürödtek, és míg az állatok ittak, a gidák szoptak, vittek fel vizet a főzéshez. Esőcsepp csendesen bandukolt kedvenc kis gidájával a kecskék után. Ma nem szaladt, nem táncolt a hazatérés örömére. Csendesen leült egy kiálló kis sziklára és nézte az állatok mohó vedelését. Majd maga is letérdelt a gida mellé és hangos szürcsöléssel szívta fel a hideg üdítő vizet.
Visszaült a kőre, ölébe vette a gidáját és csendesen sírdogált, egészen addig, míg a bátyai visszatértek az állatokért, hívták, de nem ment fel velük. Csak ült a kemény kövön, és emlékezett rövid kis élete megszépítőjére, aki a világot adta számára, a csodás történeteket egy másik életről, mely mesés, nem ilyen szegényes, mint az övék. Álmaiban arra járt, ahol a gyerekek házakban laknak, ágyakban alszanak, iskolákban tanulnak, ahol a gyerekek gyermek módra élnek. Szép ruhákat hordanak, és cipő van a lábukon, nem lesz durva a bőrük a naptól, és sebes a lábuk a kövektől, mint az övé. Estella mesélt az erdőkről, a színes madarakról, és sok más állatról, melyeket ő is csak az idősebbek elbeszéléseiből ismert. Mesélt egy szebb világról, ahova, ha valakit a szerencsecsillaga vezérel, eljuthat, de nagyon sokat kell szenvedni érte. Elhatározta, ha felnő, el fog jutni abba messzi világba, bármi áron. 
folytatás köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum