KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2017. április 22., szombat

Földünk




Antoine de Saint-Exupéry

„Az életnek csak akkor van értelme, ha lassacskán elcseréli valamire az ember. A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.”

Harsogó zöld szín uralja a tájat, tavasz van, eső utáni üdeség. Gyermekként a Földet, a levegőt, létünk természetes részének éreztük, nem foglalkoztatott bennünket, megszoktuk, mint a lélegzést. A kertünkben trágyával javítottuk a földet, és nem volt permetezőnk sem, a fáinkon annyi gyümölcs termett, amennyit az időjárás megszabott.
Felnőttként, az én kertemben is megjelent a kemikália, lett egy mérges dobozom, kicsi és nagy permetezőm. Tavasszal lemosóztunk, majd hol a tetvek, hol az atkák, hol a gombák ellen permeteztünk. A fáink ma már elpusztulnak, ha nem permetezünk, olyanok lettek, mint mi, mert mi is pirulákkal élünk, kevés ember az, aki gyógyszer nélkül éli le az életét.
Mire megöregedtem ismerté lettek számomra ezek a fogalmak: ökológiai válság, bioszféra pusztulása, ipari szennyezés, őserdők irtása, sivatagok terjedése, üvegházhatás, ózonlyuk, veszélyes hulladék, túlnépesedés, savas eső, óceánok elszennyezése stb.
Ma már tudom, hogy mindezek a fogalmak, csak minket, és az élőlényeket, azaz az életet veszélyeztetik, azokat sem teljes mértékben. Csernobil az eleven példa. Az ember meghalt volna, ha marad a tragédia után, de nem pusztultak el a növények, sőt visszatértek, vagy el sem mentek a vadállatok. Most az ember nélkül buján virágzik a természet ott, a veszélyes zónában.
A földünk regenerálódik, fellélegzik, ha mi már nem leszünk, megtisztulnak a vizek, oxigénnel telítődik a levegő, minden nyomunk lebomlik egyszer, és a Föld azoké lesz, akik nem ártanak neki. Persze fennáll a veszély, hogy újra megjelenünk, de az egy új történet lesz.
Remélem, akkor már nem készülhetnek ilyen képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum