KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2012. június 21., csütörtök

Szavak, szavak...


„Az emberek játszanak a szavakkal.
Úgy éppen, mint a gyermekek a játékkockákkal.
Csakhogy a szavak veszedelmesebbek, mint a játékkockák.
Nem lehet összeszedni őket, és elrakni a ládába, ha rosszul sikerült a játék.
A szavak örökre ott maradnak, ahová az első pillanatok hangulatában helyeztük őket.
Láthatatlanok és megfoghatatlanok, és ezért nem lehet kijavítani a hibát, amit elkövettünk velök.
Az emberek hihetetlenül könnyelműen játszanak a szavakkal.”
Wass Albert

Milyen egyszerű is lenne, ha életünket csak úgy, a szavakkal megváltoztathatnánk. Pedig vannak helyzetek, események, amikor bizony a szavaknak hatalma van. Mindannyian láttuk már filmen, amikor Hitler beszél a tömeghez, teátrális. A szavakkal egy világot vitt bele a háborúba, és egy egész országot megvakított.
A hízelgő szavak elkábítanak, és a valóság eltűnik előlünk a méz-mázos szavak mögé. Az örökké korholó szavak a gyereket, de nem csak őket, bizonytalanná teszik, és a fű alá süllyedt önértékelésüket szemlesütve keresik a lábuk előtt..
A szavak a gondolataink tükörképei, de olykor csalunk, mert mást mondunk, mint amit gondolunk. Vagy, mert nem merjük kimondani az igazságot, félve a következményitől, vagy pont a céljaink elérése késztet erre a taktikára.  Politikusaink naponta élnek ezekkel a taktikákkal, vagy inkább praktikákkal.
A szavak használatát, melyeket már két éves korunktól gyakorolunk, mégsem tudja mindenki elsajátítani tökéletesen. Olykor akarva akaratlan hallgatok bele a fiatalok társalgásába, hát megdöbbentem azon a kicsike szókincsen, amely többnyire trágár szavakból tevődik össze. Tisztelet a kivételnek, mert szerencsére elég sok fiatal rendelkezik a felnőtteket megszégyenítő választékos, nagy műveltségre mutató szóhasználattal.
A szavakkal, melyeknek hatalma van, nem bánunk óvatosan, sokszor használjuk céltalan, vagy meggondolatlan. Talán mert olyan természetessé vált a beszéd, mint a járás, de a lépéseinket igencsak vigyázzuk, nehogy elessünk, ám a szavainknál nem nézünk előre, azaz a szavaink elé. 
Pedig ha némely élethelyzetben megváltoztatnánk a szavakat, melyekkel másként fejeznénk ki ugyanazt a gondolatot, az életünk egyes eseménye is másként alakulna, talán jobban.
Ne felejtsük, hogy gyermekeinket mi tanítottuk a beszédre, és többnyire rajtunk múlik, hogy a szavak jó, vagy rossz használatát adjuk át nekik.

3 megjegyzés:

  1. Mélyen egyetértek veled. Bródy írta egyik dalában; " A szó veszélyes fegyver és van, aki fegyvertelen....." Milyen jó is lenne, ha azok mellett, akik fegyverként használják a szavakat, mindenki más is kellőképpen kiművelt, és felkészült lenne, már röptében űtné le a repülő lándzsát, nem hagyván magát megfélemliteni, mert értené a szót, és azt is ami mögötte rejlik. De, nem ilyen világban élünk......

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek Veled! A szó gyilkolni és szárnyalni képes adomány, ezért nagyon meg kell nézni, hogyan is használjuk...

    VálaszTörlés

Kedvenceim

Blogarchívum