KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2020. december 31., csütörtök

Rendhagyó búcsú 2020 keserves évétől


A próféta szerint az élet időtlen, a tegnap nem más, mint a ma emlékezete, a holnap a ma álma. Az emberi gondolkodás megkívánja a rendet, így képes létezni. Méri az időt, szakaszokra osztva a napot, hetekre a hónapot, évekre a hónapokat. Amint egy év végére érünk, mérlegre tesszük a tizenkét hónap jó és rossz történéseit, ezek alapján értékeljük az elmúlt évnyi időt. Többnyire szidjuk, átkozzuk az óévet, és mindig jobb újévet remélünk.

Ez a 2020-s év bizony kiérdemelte a haragunkat, igaz legtöbb rossznak mi magunk, a mi cselekedetünk adott alapot, jó okot a bajok létrejöttéhez. A mérleg nyelve már az év elején a rossz felé billent, amikor a déli féltekén tomboló szárazság hatalmas tüzeket táplált, elpusztítva 1 milliárd állatot, élővilágukat, emberi otthonokat. Ezt a bűnt rákenhetjük 2020 évére, de a mi sarunk, és félő, hogy még sok éven át ismétlődik majd.

Mindezeket követte a szokásosnál súlyosabb atlanti – óceáni hurrikán szezon, a karibi földrengések, az oroszországi nagy olajszennyezés. Majd a bejrúti robbanás sorozat porba sújtotta az amúgy is labilis országot. Konfliktus konfliktust ért, majdnem világháborúba sodródtunk, amikor Amerika kivégeztette az iráni Szulejmani tábornokot. Háború háborút ért, Hegyi- Karabah, Jemeni polgárháború, mely humanitárius krízis szélére sodorta az országot. Ezek a történések katasztrofális év jelzőt ragasztottak 2020-ra.

A bajok megkoronázása pedig a március közepétől, az Európában is tomboló, világjárvány lett. A covid 19 támadásba lendült, maga alá gyűrte szinte az egész emberiséget. Kilendített bennünket, európaiakat, a kényelmes komfortzónánkból. Rá kellett jönnünk, hogy hiába élünk a jóléti világban, sebezhetőek vagyunk. Nem tudunk sokat tenni ellene, gyártjuk a vakcinákat, de igazi gyógymód, a túlnépesedés megállítása már lehetetlen. Az emberi civilizációnak ez jelenti a majdani végét, de addig még sok rossz ezer év fog eltelni, egyre keservesebben.

Adja a teremtő, hogy a 2021-s újesztendő ne hozzon semmi rendkívüli eseményt, békés, nyugodt életet adjon mindnyájunknak. Boldogabb újévet kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Ibolya!
    Tömör összefoglalása az idei évnek, aminek többé - kevésbé elszenvedői voltunk - vagyunk!
    Legalább enyhülést várok az elkövetkezőkben.
    Jó lenne, ha így lenne.

    VálaszTörlés

Kedvenceim

Blogarchívum